Soluția SUA pentru a reduce dependența aliaților de gazele din Rusia

Soluția SUA pentru a reduce dependența aliaților de gazele din Rusia
Publicat: 04/03/2014, 12:57
Actualizat: 08/02/2019, 09:19

SUA a devenit în ultimii ani cel mai mare producător de gaze naturale la nivel mondial datorită exploatării la scară largă a depozitelor de șist și altor progrese în zona tehnologiilor de extracție și prelucrare.

Rusia, al doilea producător la nivel global, a întrerupt în două rânduri, 2006 și 2009, livrările de gaze către Ucraina, în contextul disputelor dintre Kiev și Moscova privind prețul gazelor și tarifele de tranzit.

Creșterea accesului Europei la resursele SUA ar reduce posibilitatea ca Rusia să utilizeze energia ca pe o armă, consideră analiștii și grupurile de lobby care susțin relaxarea restricțiilor asupra exportului.

„Vorbim despre un instrument de presiune geopolitică pe care l-am putea utiliza dacă nu ar exista aceste restricții protecționiste în sectorul energiei din SUA”, a declarat pentru Bloomberg Christopher Guith, vicepreședinte al Institutului pentru Energie în Secolul 21 din cadrul Camerei de Comerț a SUA.

Rusia nu a amenințat să întrerupă livrările de gaze către Ucraina în contextul crizei actuale, iar analiștii consideră că ar fi o greșeală ca Moscova să renunțe la veniturile generate de aceste exporturi.

Producătorii din SUA consideră că situația tensionată din Ucraina reprezintă un motiv în plus pentru grăbirea avizării permiselor de export de gaz natural lichefiat solicitate guvernului american.

Pentru a exporta gaz natural lichefiat (GNL) către țări care nu au acord de liber schimb cu SUA, precum statele UE, companiile americane au nevoie de permisiunea Departamentului pentru Energie și de avize de mediu și de siguranță din partea Comisiei Federale de Reglementare în domeniul Energiei.

Departamentul pentru Energie analizează în prezent peste 24 de propuneri privind exportul de GNL din partea mai multor companii, printre care Kinder Morgan și Cheniere Energy, și a aprobat începând din 2010 numai șase dosare.

„Gazul natural american poate reduce vulnerabilitatea regiunii la presiuni produse prin restrângerea livrărilor. Sperăm și credem că o parte din volumul abundent de gaz natural produs în SUA își va putea face loc către prietenii noștri din Europa, pentru a reduce acestă vulnerabilitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al America’s Natural Gas Alliance, un patronat al producătorilor de gaze naturale din SUA.

Administrația Barack Obama și Uniunea Europeană lucrează la un acord de liber schimb, însă discuțiile sunt în etapele preliminare, iar negociatorii nu anticipează să ajungă la o înțelegere până la sfârșitul acestui an. SUA nu are acorduri de liber schimb nici cu Ucraina sau Rusia.

În Congres, intervenția Rusiei în Peninsula Crimeea influențează deja dezbaterile privind sectorul energiei și comerțul cu gaze.

„Procesul de avizare practicat de Departamentul Energiei pentru exporturile de GNL îi lasă pe aliații noștri la mila lui Vladimir Putin. Este timpul să transmitem un semnal aliaților noștri la nivel global că gazul natural al SUA va fi disponibil ca alternativă viabilă pentru acoperirea necesităților în materie de energie”, a declarat într-un comunicat președintele Comisiei pentru Energie și Comerț din Camera Rerpezentanților, congresmenul Fred Upton, din partea Partidului Republican.

Președintele Comisiei pentru Finanțe din Senat, Ron Wyden, reprezentant al Partidului Democrat, va cere miercuri secretarului general al Trezoreriei, Jacob Lew, să explice cum ar putea fi utilizate comerțul și investițiile pentru a răspunde la acțiunile Rusiei în Ucraina.

Administrația Obama a suspendat discuțiile bilaterale cu Rusia privind comerțul și investițiile, a afirmat un purtător de cuvânt al Oficiului Reprezentantului pentru Comerț al SUA. Cele mai recente întâlniri au avut loc în luna decembrie, când oficiali ruși și americani au discutat posibilitatea consolidării relațiilor comerciale dintre cele două superputeri prin creșterea investițiilor și standardizarea reglementărilor.

Chiar și în cazul unor aprobări imediate din partea Departamentului pentru Energie al SUA, companiile nu vor putea exporta GNL în viitorul imediat. Proiectele de terminale aflate în discuție presupun investiții de miliarde de dolari și trebuie avizate și de Comisia Federală de Reglementare în domeniul Energiei.

Comisia a avizat, începând din 2010, un singur proiect de terminal GNL dintre cele șase aprobate de Departamentul Energiei. Instalația, construită de compania Cheniere în statul Louisiana, va intra în exploatare cel mai devreme la finele anului viitor.

„SUA trebuie să înceapă cât mai devreme exporturile de GNL. Orice sursă de aprovizionare cu GNL ar crește rezistența piețelor europene”, comentează Zach Allen, președintele Pan Eurasian Enterprises, companie specializată în transportul de GNL.

Europa a beneficiat deja, indirect, prin scăderea prețurilor internaționale la GNL, de pe urma creșterii producției de gaze a SUA și independenței energetice a pieței americane.

Grupul rus Gazprom a anunțat că furnizează aproximativ 30% din gazele naturale din regiune, iar Europa este clientul principal al producătorului rus de petrol Rosneft, preluând o treime din volumul de 4,2 milioane de barili extras zilnic.

Dacă livrările de gaze rusești către Ucraina ar fi perturbate, Europa ar fi nevoită să cumpere GNL de pe piața spot globală, la concurență cu consumatorii din Asia, notează Allen.

Japonia, care importă volume record de GNL începând din din 2011, după dezastrul nuclear de la Fukushima, a plătit în medie în luna decembrie 16,49 dolari pe milionul de unități termice britanice, cumpărând energie de la Qatar, cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat la nivel global. În aceeași perioadă, Marea Britanie a cumpărat tot de la Qatar la un preț de 10,48 dolari. La începutul anului 2009, când Rusia a întrerupt pentru scurt timp livrările de gaze către Ucraina, unele țări europene au fost nevoite să importe GNL la prețuri de peste 30 de dolar pe milionul de btu.

Livrările de gaze ale Rusiei către Europa au scăzut cu 30% față de anul 2009, iar țările de pe continent se bazează în mai mare măsură pe importuri și au extins capacitatea de stocare a gazului, a declarat Anders Aslund, senior fellow la Peterson Institute for International Economics, Washington.

Dincolo de oprirea voită a exporturilor de gaze rusești, livrările ar putea fi afectate și de eventuale sancțiuni economice adoptate de SUA și statele aliate împotriva Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, a adăugat analistul.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Ce salariu are Călin Georgescu. Unde lucrează și cât câștigă pe lună, de fapt
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Alegeri parlamentare 2024: ce votăm pe 1 decembrie și care este procedura prin care se...
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce...
Românii care vor primi a 13-a pensie în decembrie. Guvernul a anunțat cine primește sprijinul...
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
E legal să depășești limita de viteză pentru a evita un pericol?
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu, declarații halucinante. Cum s-a întâlnit cu o altă specie și ce spune despre...
Greșelile care-ți strică orice tigaie. Trucuri ca să eviți asta
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Nepoata lui Elvis Presley, Riley Keogh vorbește pentru prima dată despre "blestemul" deceselor din familie
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Test de cultură generală. Care insecte pot detecta explozibili?